Postoje različiti „statusi“ koje faktura ili bilo koji magacinski dokument može imati. Svaki status zapravo predstavlja fazu u kojoj se nalazi faktura, kao što je kreiranje, ispravka i konačno plaćanje.

Dokumenti

Detaljnije objašnjenje svih statusa koje mogu imaju ponuda, profaktura i faktura u Onivu.

Priprema predstavlja početni status koji se automatski dodeljuje svakoj fakturi pri kreiranju. To znači da je faktura kreirana ali da nije završena ili poslata klijentu. U fakturi se još uvek mogu napraviti promene kao što su promena klijenta, datum izdavanja, datum dospeća, dodavanje ili brisanje artikala. Ovaj status je početni status i za ponude i za profakture.

Korišćenjem opcije „Pošalji“ ili „označi Poslato“, faktura iz statusa „Priprema“ prelazi u fazu „Poslato“. To znači da je faktura poslata klijentu (putem e-maila) ili ispečatirana i poslata poštom. Sada se na fakturi ne mogu napraviti promene, ali to je moguće vraćanjem fakture na status „Priprema“, ukoliko dokument zahteva promene. Fakturi sa statusom „Poslato“ koja sadrži rok za plaćanje (dospećem), automatski se dodeljuje i status „Dospelo“, što je važno za praćenje i realizaciju naplata. Ovaj status se isto koristi i za ponude i za profakture.

Ukoliko faktura prekorači rok dospeća, automatski na radnoj tabli biće označena crvenom bojom i dobiće status „Dospelo“. Za fakture koje su u statusu „Dospele“ moguće je jednim klikom poslati podsetnik klijentu da je faktura dostavljena, direktno na e-mail. Ovaj status može da ima samo faktura.

Faktura je delimično plaćena. U beleškama možete da zapišete kada se očekije plaćanje ostatka iznosa. Ovaj status može da ima samo faktura i profaktura.

Poslednja faza jedne fakture. Dokument je u celosti plaćen. Ukoliko se iz statusa „Plaćeno“ vratite u status „Priprema“, sva registrovana plaćanja za taj dokument biće obrisana. Ovaj status može imati samo faktura i profaktura. Nema potrebe da brinete o ažuriranju statusa Vašeg dokumenta, Onivo sam sledi ciklus fakture i automatski ažurira statuse shodno tokovima Vašeg posla.

Magacin

Detaljno objašnjenje svih statusa koje može da ima magacinski document (otpremnica, prijemnica, podešavanja).

Magacinski dokument je kreiran, ali nije završen ili dostavljen klijentu.

Magacinski document je poslat ili dostavljen klijentu. Ukoliko želite da napravite promene magacinskog dokumenta, manuelno morate da se vratite na status „Priprema“.

Označava da je otpremnica priključena nekoj fakturi. Na osnovu magacinskog dokumenta „Otpremnica“, jednim klikom se automatski generiše faktura. Ta otpremnica je sada u statusu „Fakturisano“. Ovaj status može imati samo otpremnica.

Magacinski document je kreiran i zatvoren, sada više ne možete da vršite promene. Magacinski dokument morate da vratite na status pripreme ukoliko ima potrebe za bilo kakvim promenama. Ovaj status mogu imati samo priemnica i podešavanja.


Precizno i uredno praćenje i označavanje dokumenata u realnom stanju je od velikog značaja.

Registrujte se na Onivo i napravite faktutu za samo nekoliko sekundi!